Έρευνα & Ανάπτυξη
Ορισμός
Όσο αφορά τα περιστατικά καταστροφών, οι πυρκαγιές συμβαίνουν πιο συχνά.
Στο τμήμα αυτό θα ασχοληθούμε με την επίδραση της πυρκαγιάς στο περιβάλλον και το φαινόμενο των δευτερευουσών ζημιών που προκύπτουν κατά την διαδικασία κατάσβεσης πυρκαγιών σε δεξαμενές εύφλεκτων καυσίμων που είναι κατασκευασμένες στο επίπεδο του εδάφους.
Η νομοθεσία που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και οι σχετικές οδηγίες εφαρμογής της αναφέρονται σε μόνιμες τεχνολογίες με συνεχή εκπομπή και περιγράφουν λεπτομερώς την μέθοδο μέτρησης και υπολογισμού κάθε τύπου ρύπου και τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπής.
Όμως, η περιβαλλοντολογική νομοθεσία δεν ρυθμίζει τις περιπτώσεις και τις μεθόδους για αποκατάσταση της καταστροφής καθώς τα περιστατικά αυτά χαρακτηρίζονται από το ότι είναι απρόβλεπτα για το πού και πότε θα συμβούν , αλλά παραπέμπει στην αρμοδιότητα των νόμων για αποκαταστάσεις καταστροφών. Όμως, ο νόμος περί περιβαλλοντικών καταστροφών δεν αναφέρεται σε ποσοτικές και ποιοτικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις, αν και η κατάλληλα επιλεγμένη τεχνολογία αποκατάστασης μπορεί να μειώσει σημαντικά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Ακόμη ένα σημείο που χρήζει αναφοράς είναι ότι οι παραδοσιακές – σήμερα διαθέσιμες τεχνικές κατάσβεσης των πυρκαγιών όπως αγωγοί εκτόξευσης αφρού, δοχεία αφρού, κουρτίνες αφρού σε περιπτώσεις ημιμονίμων συστημάτων, δεν είναι κατάλληλα για πυρόσβεση με αυξημένη ένταση αφρού και ως εκ τούτου η αξιοπιστία τους τίθεται υπό αμφισβήτηση καθώς πιθανή αποτυχία τους να τεθούν σε λειτουργία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές.